Start up girişmelerinin başarılı olmasında otantik fikir, kurumsallaşma ve şirket içi iletişim ana rolü oynuyor.
Yeni bir start up girişiminden orta ölçekli başarılı bir dijital işletmeye dönüşüm zorlu ve uzun bir yol. Çok sayıda start up girişimi hedeflerine ulaşamadan kapanıyor. Başarıyı etkileyen ana faktörler ise girişimin ne denli otantik olduğu, gelişim alt yapısının ne derece profesyonel yapılandırıldığı ve şirket içi iletişimin ne denli başarılı olduğu şeklinde sıralanıyor.
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR İNCELENDİ
Frankfurt’ta bulunan Goethe Üniversitesi ve Techquartier isimli inovasyon platformu, start up’ları konu alan çok sayıda akademik araştırma ve girişimcilerle yapılan görüşmelerle başarıyı etkileyen ana faktörleri tespit etmeye çalıştı. Araştırmada başarılı olduğu kabul edilen start up’lar scale-up olarak tanımlanıyor. Scale up seviyesine gelmek için bir start up’ın en az 10 çalışanı olması ve üç yıl boyunca peş peşe hem çalışan sayısını hem de bütçesini yüzde 20 oranında arttırması gerekiyor.
FİKİR ORİJİNAL OLMALI
Araştırma ve röportajlardan star up’ların başarıya ulaşmasını etkileyen bir çok faktör tespit edildi. Ancak bu faktörlerden en fazla dikkat çeken üç madde; fikrin otantik olması, yeni şirketlerdeki hiyerarşinin oluşumu ve şirket içi iletişim. Araştırmaya göre sunulan hizmetin otantik olması start up’un temel bileşeni. Kurucu ekip yeni start up’ın vaad ettiği hizmetlere inanıp sahip çıkarsa, bu, ürünün başarıya ulaşmasında ve çalışanların projeye duygusal bağlar geliştirmesinde belirleyici bir etken.
HİYERARŞİ KURULMASI
Yeni kurulup hızla gelişen start up girişimlerinde en yoğun yaşanan sorunlardan birisi gelişme ve büyümeyle otomatik olarak ortaya çıkan hiyerarşinin yapılandırılması. Girişimin başlangıcında coşkuyla verilen emeğin, düzenli yapılar ve süreçlere dönüşmesi gerekiyor. Ancak araştırmada scale up düzeyine geliş sürecinde çalışanların bir çok şeyi deneyip, çok sayıda hata yapmasının girişime katı bir hiyerarşiden daha fazla katkı sağladığına da dikkat çekiliyor.
VE İLETİŞİM
Başarının bir diğer temel faktörü ise iletişim. Çalışan sayısının artması hizmet alanının genişlemesi durumunda da çalışanlar arasında yoğun iletişimin devam etmesi önemli bir kriter. Girişimin sorunları ve başarıları hakkında şeffaf bilgiler, düzenli feedback toplantıları ile kurucuların bürolara saklanmak yerine ulaşılabilir olmaları şirket içi iletişimin olmazsa olmazı.
Araştırmacılar yukardaki temel kriterlerin başarıya giden yolda önemli rol oynacağını söylüyor.
Ancak bu kriterlerin yerine getirilmesi halinde bile çözülmesi mümkün olmayan bir sorun daha var. O da finans. Avrupa’daki start up girişimleri, hızlı büyümenin en temel faktörü olan finans desteğinin ABD’ye kıyasla çok düşük olduğundan şikayetçi.