Türk savunma sanayi şirketleri, son dönemde elde ettikleri cirolarla rekorlar kırarken, ulaşılan ekonomik büyüklükler şirketlerimizi uluslararası kıyaslamaların yapıldığı listelerde üst sıralara taşıyor.
ABD merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News Dergisi tarafından her yıl, bir önceki yılın savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100”de bu yıl Türk şirketi sayısı 5’ten 7’ye çıktı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100“deki Türk şirketi sayısının 7’ye yükseldiğini belirterek, “4 yıl önce listede 2 şirketimiz yer alırken bugün sayının 7’ye yükselmesi bizi son derece mutlu etti. Hedefimiz bu listede daha fazla savunma şirketiyle yer almak.” ifadelerini kullandı.

Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Defense News Dergisi tarafından hazırlanan “Defense News Top 100” listesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., HAVELSAN, FNSS Savunma ve BMC‘nin elde ettikleri cirolarla dünyanın en prestijli savunma sanayi listesinde ulaştıkları noktaya dikkati çeken Demir şunları kaydetti:
“Milli savunma sanayimiz her geçen gün daha da büyüyor. Defence News dergisinin dünyada en fazla ciro yapan savunma şirketleri listesine 7 şirketimiz girdi. 4 yıl önce listede 2 şirketimiz yer alırken bugün bu sayının 7’ye yükselmesi bizi son derece mutlu etti. Listede yer alan şirketlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Hedefimiz bu listede daha fazla savunma şirketiyle yer almak.”
ASELSAN 48. sıraya yükseldi

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, şirketin “Defense News Top 100”de bu yıl 4 basamak yükselerek 48. sıraya geldiğini belirterek, “İlerleyen yıllarda bu listede daha da yukarılarda yer alacağımıza inanıyorum.” ifadesini kullandı.
Görgün, yaptığı yazılı açıklamada, ASELSAN’ın, Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News Dergisi tarafından yayınlanan “Defense News Top 100”de her yıl daha yukarıda yer aldığına dikkati çekti.
Başarı grafiğini giderek yükselten şirketin, geçtiğimiz yıl söz konusu listede 52. sırada yer aldığını anımsatan Görgün, ASELSAN’ın, 2,2 milyar dolara yaklaşan savunma cirosuyla bu yıl listede 4 basamak yükselerek 48. sırada yer aldığını aktardı.
Görgün, listede üst sıralarda yer almaktan mutlu olduklarını ancak hedeflerinin çok daha yukarısı olduğuna işaret ederek, “ASELSAN ürünleri, dünyanın 65 ülkesinde hizmet vermeye devam ediyor. Güvenlik güçlerimizin, dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçlarını hızlı ve güvenilir şekilde karşılamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Bunun karşılığında ilerleyen yıllarda bu listede daha da yukarılarda yer alacağımıza inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
ASELSAN listeye ilk kez 2008 yılında 97. sıradan girmişti.
TUSAŞ’tan dev adım
Türkiye’nin yerli ve milli hava platformlarını geliştirip üreten Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi uluslararası üreticilerin önemli tedarikçilerinden biri olan TUSAŞ ise 2011 verileriyle ilk kez 83. sıradan giriş yaptığı listede önemli bir gelişme gösterdi.
Şirketin 2018’de 1 milyar 307 milyon dolar olan savunma sanayisi cirosu yüzde 42 artarak 2019’da 1 milyar 858 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl 69. sırada yer alan şirket 16 basamak ilerleyerek 53. sırada yer buldu.
TUSAŞ’ın geçen yılki toplam cirosu 2 milyar 266 milyon doları bulurken, bunun yüzde 18’i sivil havacılığa yönelik faaliyetlerden elde edildi.
BMC tutunmayı başardı
Listeye ilk kez geçen yıl giren Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden BMC, bu yıl da listede yer alarak kalıcılık adına önemli bir adım attı.
Listeye 554 milyon dolarla 85’inci sıradan giriş yapan BMC, geçen yılki 533 milyon dolar savunma sanayisi cirosuyla 4 basamak geriledi ve 89. sırada yer buldu.
Son olarak Altay tankının seri üretimi için görevlendirilen BMC, otobüsten kamyona, mayına karşı korumalı zırhlı araçtan taktik tekerlekli araca kadar pek çok farklı konfigürasyondaki ticari ve savunma sanayi aracını üretiyor.
ROKETSAN ve STM bu yıl da listede
“Roket ve füze sistemlerinde lider kuruluş olma” vizyonuyla hareket eden ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülkelerin vurucu gücünü artıran ROKETSAN da listede yer almayı sürdürdü.
Geçen yıl 89. sıradaki ROKETSAN, bu yıl 91. basamakta yer aldı.
Cirosu yüzde 1 azalarak 515 milyon dolara gerileyen ROKETSAN, listede 2 basamak aşağıya indi.
ROKETSAN’ın son dönemde dikkati çeken ürünleri arasında Bora, TRG-300 Kaplan, TRG-122 füzeleri, Mini Akıllı Mühimmat MAM-C, lazer güdümlü füze Cirit, orta ve uzun menzilli tanksavar füzeleri UMTAS ve OMTAS, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze L-UMTAS, SOM ve JSF uyumlu SOM-J hassas güdümlü stand-off mühimmatları, Hisar hava savunma füzeleri, Teber lazer güdüm kiti, Türkiye’nin ilk deniz seyir füzesi Atmaca, hava savunma sistemi Sungur yer alıyor.
“Defense News Top 100” listesinde geçen yıl 85. sırada yer alan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., bu yıl 7 basamak geriledi ve 92. oldu.
Cirosu yüzde 14 azalarak 564 milyon dolardan 485 milyon dolara düşen şirket, dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firması arasında yer alma hedefiyle Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarını ileri teknolojili ürünlerle karşılayarak, yurt dışında rekabetçi, yenilikçi ve akıllı teknolojik çözümler geliştirmek için faaliyet gösteriyor.
Askeri deniz araçların tasarımı, modernizasyonu ve inşasında görev alan STM, son dönemde özellikle kamikaze (vurucu) insansız hava araçları, yenilikçi uydu teknolojileri, duvar arkası radar ve siber güvenlik çözümleriyle dikkati çekiyor.
FNSS ve HAVELSAN listeye giriş yaptı
Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS, 98. sıradan bu yıl listeye girme başarısı gösterdi. FNSS, 2018’deki 367 milyon dolarlık cirosunu geçen yıl yüzde 2 artırarak 374 milyon dolara çıkardı.
İhtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi paletli ve tekerlekli zırhlı araçlar tasarlayıp üreten FNSS, alanında dünya liderleri arasında yer alıyor. Ürünleri, farklı ülkelerdeki kullanıcılar tarafından tercih edilen FNSS, bugüne kadar, 4 binin üzerinde zırhlı muharebe aracını kullanıcılarına teslim etti. FNSS’nin yarattığı geniş ürün ailesi, 15 ton sınıfında paletli zırhlı araçlardan orta ağırlık sınıfı tanka, 4×4’ten 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçlara, seyyar yüzücü hücum köprüsünden zırhlı istihkâm iş makinesine ve insanlı ve insansız kulelere kadar uzanıyor.
Listeye bu yıl ilk kez giren bir diğer Türk savunma sanayisi şirketi HAVELSAN oldu.
Türk savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümler geliştiren HAVELSAN, 278 milyon dolarlık ciroyu yüzde 6 artırarak geçen yıl 295 milyon dolara yükseltti.
HAVELSAN bu başarıyla listeye 99. sıradan giriş yaptı.
İlk 5 sıra ABD şirketlerinin
Listenin zirvesinde ise ABD’li şirketler yer aldı. Listenin ilk 5 sırasında 50 milyar 506 milyon dolar ciroyla Lockheed Martin, 34 milyar 300 milyon dolarla Boeing, 29 milyar 512 milyon dolarla General Dynamics, 28 milyar 600 milyon dolar ciroyla Northrop Grumman ve 27 milyar 448 milyon dolarla Raytheon Company yer aldı.
“Defense News Top 100”de bu yıl 8 yeni şirket yer aldı.