Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Anadolu Ajansı muhabirine, AIPA’nın yapay zekâ alanında yaptırdığı “AIPA Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zekâ Algısı” raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kuantum Araştırma tarafından 12 farklı şehirden 847 işletmenin katılımıyla gerçekleştirildi. Küçükşabanoğlu, işletmelerde yapay zekâ algısının topluma göre daha yüksek olduğunu belirtti.
“İşletmeler yapay zekâ bakımından topluma göre daha bilinçli”
Yapılan araştırmada, toplumda yapay zekayı doğru tanımlayanların oranının yüzde 5 iken işletmelerde bu oranın yüzde 35’e kadar yükseldiği, yapay zekaya ilişkin bir fikri olmadığını belirtenlerin oranının toplumda yüzde 22 iken işletmelerde yüzde 12,8’e kadar düştüğü görüldü. Küçükşabanoğlu, konuya ilişkin “İşletmeler yapay zekâ bakımından topluma göre daha bilinçli ancak gelecekte yapay zekayı kullanma, kullanımını yaygınlaştırma bakımından ise bilgi düzeyleri yetersiz.” ifadesini kullandı.
Küçükşabanoğlu: bu durum türkiye ekonomisi için risk teşkil ediyor
Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 14,5’inin şu an yapay zekâ teknolojisini kullandığını kaydederek, “Dijital dönüşümün pandeminin de tetiklemesi ile giderek hızlandığı bu süreçte, işletmelerin yapay zekâ kullanım oranı düşündürücü. Bu durum, bu konuda gelecek planları yapan Türkiye ekonomisi için risk teşkil ediyor.” dedi. Küçükşabanoğlu, ayrıca bölgeler bazında, Marmara bölgesi ve İç Anadolu bölgesinin diğer bölgelerden anlamlı bir şekilde farklılaştığının altını çizdi.
“Yapay zeka gün geçtikçe her alanı daha da fazla etkisi altına alıyor”
Araştırma sonuçlarına istinaden AIPA’nın neler yapacağına değinen AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Yapay zeka gün geçtikçe her alanı daha da fazla etkisi altına alıyor, şekillendiriyor, değiştiriyor. Bu durumun ekonomideki yansıması beklenilenden çok daha şiddetli olacak. Öyle ki, pek çok analizde 2030 yılına kadar yapay zekanın dünyada 15,7 trilyon dolar ekonomik hacim yaratacağı öngörülüyor. AIPA olarak en büyük hedeflerimizden bir tanesi bu hedefi teknoloji girişimciliği ile hızlandırarak, ülkemizde yeni girişimcilik kültürünü oluşturmak, desteklemek ve yaygınlaşmasını sağlamak.” diye konuştu.
-AA