Softtech, yıl sonlarında hazırlanan ve gelecek yıllarda yükselişte olması beklenen, başta iş dünyası olmak üzere hepimizi etkileyen teknoloji trendleri hakkında bilgiler içeren 2021 Teknoloji Raporu’nu yayımladı.
Temel amacı teknoloji trendlerinin, ilgili sektörlere etkisini ortaya koymak ve kullanım alanlarını değerlendirmek olan rapor, bunu yaparken çok yönlü bir bakış açısı ile teknolojilerin avantajlarının ve dezavantajlarının yanı sıra, yasal kısıtlar, iş modelleri ve paranın yönü gibi konular da göz önünde bulunduruyor. Ayrıca raporda geleceğin teknoloji trendlerinin, önümüzdeki yıllarda ne zaman “radar”a gireceğine ve etkilerinin ne büyüklükte olacağına dair tahminler, değerlendirmeler ve öneriler de yer alıyor.
2021 Raporu’nda özellikle Kovid-19 ile değişen dünyada; “iş hayatının dijitalleşmesi, fiziksel ofislerden paylaşımlı ofis ve dijital göçmenlere geçiş, insanın dijital yaşam ve yapay zeka ile etkileşimi”, “finansın dijitalleşmesi, artan iş birlikleri, platform iş modelleri ve aracısızlaşma”, “sektörlerin dijitalleşmesi, insan ve teknoloji ekseninde kurumların dönüşümü” ve “iş modellerinin dijitalleşmesi, girişimcilik ve girişimcilik ekosistemleri” olmak üzere 4 ana başlık yer alıyor. Alanında uzman birçok kişinin değerlendirmelerini içeren rapor, merkeziyetsizlik ve blokzinciri kavramları üzerinde de duruyor.
2020 ila 2023 “Mobil Cihaz Dönemi” olarak adlandırılıyor
Raporda yer alan teknoloji radarına göre “Mobil Cihaz Dönemi” olarak adlandırılan 2020 ila 2023 yılları arasında; 5G, uç yapay zeka, sesli asistan, sanal çalışma alanları, uzaktan çalışma, izleme teknolojileri, anında nokta atışı teslimat, sürdürülebilirlik ve çevre konuları öne çıkarken 2023-2028 yılları arasında ise yapay zeka iş arkadaşları, dijital göçebeler ve otonom araçlar gündeme geliyor. 2028 ila 2036 yıllarında akıllı şehirler, dijital iş hayatı, kuantum yapay zeka ve temel gelir radara girerken 2036 ila 2080 yıllarında; yapay şirket, insansı yapay zeka, dijital gerçeklik, artırılmış insan ve insan ömrü konuları karşımıza çıkıyor.
Dijital döneme hızla koşan dünya
Rapora dair değerlendirmede bulunan Softtech Genel Müdürü M. Murat Ertem, “Teknoloji merkezinde geleceğe ışık tutmayı amaçladığımız Teknoloji Raporu, her yıl yayımlanması beklenen nitelikli bir kaynağa dönüştü. Dünya, Dijital Dönem’e hızla koşarken alanında uzman konuk yazarlarımız ile farklı uzmanlıkları ve bakış açılarını derleyerek bilgiyi paylaşıyor, teknolojiyi herkes için anlaşılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Gelecekte uçan arabalardan yapay zekalı iş arkadaşlarına, hayatımızı derinden etkileyecek bağlantı teknolojilerine kadar birçok teknoloji bizi bekliyor. İnsanların ve sektörlerin de kendini bu değişime şimdiden hazırlaması gerekiyor. Bugün yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin yazdığı bir makale de raporumuzda yer alıyor. Bu ileri teknolojinin insanlara faydasının ne yönde olacağını anlatıyor, bu teknolojilere bireysel ve kitlesel anlamda hazırlanmamız gerektiğini vurguluyoruz. Gelecek teknolojiyle şekillenecek ve biz insanların bu değişimde yer almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir milat olarak görülen GPT-3 de raporda makale yazdı
2021 Teknoloji Raporu’nun en yenilikçi içeriğini, gelişmiş dil işleme kabiliyetiyle hayatımıza giren yapay zekanın günümüz uç noktası GPT-3 tarafından yazılan makale oluşturuyor. 2020 Mayıs ayında San Francisco merkezli OpenAl firmasının tanıttığı yapay zeka ile metin üretebilen ve ortaya çıkması teknoloji otoritelerince bir milat olarak görülen GPT-3 teknolojisinin, bilgisayar tarafından oluşturulan bir görüntüyü kullanıcının gerçek dünya görüşünün üzerine yerleştiren bir teknoloji olan Arttırılmış Gerçeklik (AR) hakkında yazdığı makale okuyuculara, yapay zekanın gidebileceği noktayla ilgili fikir veriyor. GPT-3, hem oluşturduğu karşılıklı konuşmalarla hem de başarılı yazılarla daha önce mümkün olmayan birçok senaryonun hayata geçmesine imkân tanıyor. Bu teknolojiyi tanıtarak, kullanım alanı bulmak için inisiyatif başlatan Softtech, kendi bünyesinde Şubat ayında OPEN AI işbirliği ile başarılı bir GPT-3 Hackathon’u gerçekleştirdi. Softtech yazılım geliştiricilerinin üreteceği senaryolar ile yine Türkiye’de yenilikçi teknolojilerin öncüsü olmayı hedefliyor.
Girişimcilik ana odak merkezi
Teknolojinin birden fazla boyutta incelendiği raporda “girişimcilik” ana odak merkezi olarak adresleniyor. Yurt içi ve yurt dışı ekosistemlerdeki girişimlerin odakları ve girişimlere akan sermayenin yönünün, hem teknolojilerin hem de iş modellerinin belirlenmesinde önemli bir yere sahip olduğunun altı çiziliyor. Kurumların girişimlerle iş birliği yapmak, kuluçka ve hızlandırma programları ile desteklemek, yatırım yapmak, satın almak ve iç girişimler oluşturma konusundaki çalışma ve arzularının kaçınılmaz şekilde arttığına dikkat çekiliyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de girişimlerin yakaladığı büyümeler ve sonucunda oluşan finansal değerlemelerin ülke ekonomilerini etkileyecek seviyelere ulaşması olarak görülüyor.
Kaynak: softtech.com.tr