● Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD)
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği (TGBD) tarafından düzenlenen “Mentör-Mentee Eşleştirme Programı”na katılım için son bilgilendirme tarihi 10 Ekim 2019 ● TGBD’nin, olgun TGB’lerinin (mentör) yeni kurulan ya da gelişmekte olan TGB’lere (mentee) bilgi ve tecrübe aktarımını ve teknoparklar arasında bilgi transferini hızlandırmak amacıyla Kasım 2018-Mayıs 2019 döneminde gerçekleştirdiği “Mentör-Mentee Eşleştirme Programı”nın bu yıl yine Kasım 2019-Mayıs 2020 döneminde tekrarlanması planlanıyor.
Proje kapsamında TGB’lerin kanun ve yönetmelik doğrultusunda doğru işleyiş ve düzenlemelerle faaliyet gösterebilmeleri, karşılaştıkları sorunlara destek ve tavsiyelerle hızlıca çözüm bulabilmeleri, mentee TGB’lerin daha sağlıklı yol haritası oluşturabilmelerine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Katılmak isteyen teknoparklar, TGBD’ne 10 Ekim 2019’a kadar bilgi verebilecek.
● İTÜ ARI Teknokent
Türkiye’nin öne çıkan teknoloji firmaları ABD’ye açılıyor ● “Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı”nın 12. Dönemi’ne dahil olan 8 firma Eylül ayı boyunca ihracat geliştirme hedefiyle ABD’de olacak. Programa katılan firmalar arasında sigortacılık hasar maliyetlerini yüzde 15 azaltan B2Metric AI, kimlik doğrulamada yepyeni bir teknoloji sunan ArkSigner, lojistik sektöründe taşınan parayı anlık olarak izleyebilen Otokod da yer alıyor.
İTÜ ARI Teknokent liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle yürütülen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, teknoloji firmalarını ihracata yönlendirmeye devam ediyor. 2014 yılından beri 65 şirketi ABD pazarına entegre eden Innogate Programı’nın yeni döneminde yer alan firmalar ArkSigner, B2Metric AI, Compocket, Gobito, Invidyo, MTX Commodities, Otokod ve Woopy Eylül ayı sürecince San Francisco ve New York’ta potansiyel müşteri, iş ortakları ve yatırımcılarla bir araya gelecek.
Firmalar, programın ABD sürecinde bir haftası San Francisco, iki haftası New York olmak üzere 3 hafta boyunca potansiyel bağlantılarına ulaşarak, Türkiye’deki başarılarını globale de taşıyacaklar.
● ODTÜ Teknokent
ODTÜ Teknokent firması Evreka, Samsung ile dev iş birliğine imza attı ● Dünyanın en büyük elektronik cihaz üreticisi Samsung ve dünyanın SaaS lideri Evreka güçlerini Samsung Enterprise Alliance Programı bünyesinde birleştiriyor.
Ortaklığın bir parçası olarak, Evreka’nın müşterileri Samsung cihazlarını kullanacak. Sürücüler, Samsung Knox MDM yazılımıyla cihazlara uzaktan bağlanarak Evreka’nın sağladığı optimize rotaları kolayca takip edebilecek, yöneticilerine bildirimler göndererek olası anlık problemleri çözebilecek ve kısıtlamalar sayesinde cihazları daha verimli yönetebilecek.
Teknoloji devi Samsung’un elektronik cihazlardaki ve Samsung Knox MDM yazılımdaki uzmanlığı ile SaaS şirketi Evreka’nın akıllı atık toplama ve şehir temizliğindeki uzmanlığı sayesinde, her iki şirket de atık yönetimi sürecinin verimliliğini global olarak arttıracak.
● YILDIZ Teknopark
Yıldız Teknopark Maslak’ta Eğitim, Ar-Ge ve Teknoloji Üssü Kuruyor ● Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Maslak’ta yer alan arazisi için Yıldız Teknopark harekete geçti. Toplam 15 bin 280 metrekarelik arazinin 6 bin 807 metrekarelik bölümüne teknopark, 8 bin 473 metrekarelik bölümüne de üniversiteye ait birimler, sürekli eğitim merkezi, kongre merkezi, mesleki eğitim merkezi ve uygulamalı bilimler fakültesi yapılacak.
Yıldız Teknopark, 6 bin 807 metrekarelik teknopark projesini tek başına üstlendi. Projeyle, hizmet alanının genişletilmesi, yeni teknolojiler üretilmesi ve girişimcilere yeni bir ortam sunulması amaçlanıyor.
Yıldız Teknopark’ın Maslak Kampüsü’nde yapılacak kiralamalarda, yerli ve milli yüksek teknoloji öncelikli olacak.
● Teknopark İstanbul
Teknopark İstanbul’un 3. Etap Temel Atma Töreni yapıldı ● Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Bilim Teknoloji ve Danışma Kurulu üyeleri ile Teknopark İstanbul çalışanlarının katıldığı tören 7 Ağustos’ta gerçekleşti. Temeli atılan 3. Etap binaların 2020 sonunda tamamlanması planlanıyor. Yapılar mimari açıdan çevre dostu, enerji etkin ve “LEED Gold” sertifikasyon kriterlerini sağlayacak şekilde tasarlandı. Her bir yapı bloğu enerji üretimi, atık suların tekrar kullanımı ve yağmur sularının geri kazanımı konularında kendi kendine yetecek.
Güncel ve çağdaş uygulamaları ön planda tutan “yalın inşaat” kavramının benimsendiği 3. Etap yapıların inşaat süreçlerinde iş akışının sürekliliğinin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca 3. Etap yapıların inşaat süreçlerinin yönetimi, en yüksek iş değerini etkin zamanlama ile elde etmeyi amaçlayan “çevik proje yönetimi” yaklaşımı ile gerçekleştirilecek.
● Bilkent CYBERPARK
“CYBERPARK Hızlandırma Programı-CAP” kapsamında, son 5 yılda 30’dan fazla girişimciye 2 milyon liralık kaynak sağlandı ● Bilkent CYBERPARK Genel Müdürü Faruk İnaltekin, bilişim alanında faaliyet gösteren firmalara yönelik geliştirilen “CYBERPARK Hızlandırma Programı” hakkında bilgi verirken, firmaların teknik ve pazarlama eksiklerini gidermeleri, analizlerini tamamlamaları, hedef pazarlarını belirleyip bunlara yönelik sunumlarla yatırımcı ve potansiyel müşterilerin karşısına çıkmalarını amaçladıklarını ifade ederek, bu yöntemin sağladığı birebir mentörlük hizmetinin de Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.
CYBERPARK Hızlandırma Programı’nın Türkiye’de üretilen inovatif projelerin dünyaya tanıtılmasında büyük fırsatlar barındırdığına işaret eden İnaltekin, şöyle konuştu: “CYBERPARK Hızlandırma Programı, 10 hafta boyunca yabancı uzmanların eğitmenliğinde gerçekleşiyor. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm firmalar programa katılabilir.”
İnaltekin, girişimcilerin ihracat kapasitelerini artırmak ve ticari büyümelerini desteklemek üzere kurgulanan “CYBERPARK Hızlandırma Programı”nın son 5 yıldır her sene düzenlendiğini ve bu süre zarfında 30’dan fazla girişimciye toplamda 2 milyon liralık kaynak sağlandığını belirtti.
● Samsun Teknopark
Samsun Teknopark’ta faaliyet gösteren Agrobigen’den 3 milyon euroluk AB projesi ● Agrobigen firmasının ortak olduğu bir Erasmus Mundus projesi olan “Toprak Biliminde Ortak Yüksek Lisans Projesi”, Avrupa Birliği (AB) Eğitim, Görsel İşitsel ve Kültür İcra Ajansı (EACEA)] tarafından 3 milyon 32 bin euro bütçe ile kabul edildi.
19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, Prof. Dr. Coşkun Gülser ve Prof. Dr. Orhan Dengiz tarafından hazırlanan proje OMÜ’nün en yüksek bütçeli AB projesi oldu.
Koordinatörlüğünü OMÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nün yürüteceği proje kapsamında Türkiye, “koordinatör ülke” olarak OMÜ aracılığıyla ilk defa böyle bir projede görev alacak. Bu programla OMÜ uluslararası iş birliklerini daha da güçlendirecek, akademisyen ve lisansüstü öğrenci hareketliliğini artıracak.
● Gaziantep Teknopark
Gaziantep Teknopark ve Gaziantep OSB arasında iş birliği protokolü imzalandı ● Gaziantep Teknopark ve Gaziantep OSB, üniversite ve sanayi arasında kurulacak iş birliklerini birlikte ele almak, karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirmek, sanayicilerin yapacağı Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarında, yenilikçi ürün ortaya konulmasında bölge ekonomisini geliştirecek iş birliğinin sağlanabilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Protokolün yürütme ve koordinasyonunu, Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Ekrem Tekin ve Gaziantep OSB Bölge Müdürü M. Özer Özcan yapacak.
● Hacettepe Teknokent
“Ülkeler ve Fırsatlar”ın konuğu Kazakistan oldu ● Hacettepe Teknokent, ülkemizin uluslararası ticaretteki payına ve rekabet gücüne katkıda bulunmak, bölgede faaliyet gösteren Ar- Ge firmalarının ürünlerini daha çok sayıda bölgeye ulaştırabilmelerini sağlamak amacıyla başlattığı “Ülkeler ve Fırsatlar” söyleşilerinde bu ay Kazakistan’ı ağırladı. Söyleşiye Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ve Yatırım Müsteşarı Nuriddin Amankul katıldı. Teknokent firmalarının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Hacettepe Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ahmet Burçin Yereli ve Genel Müdür Cem Ünal da birer konuşma yaptı. Kazakistan’daki hedef pazarları ve iş olanaklarını anlatan Abzal Saparbekuly ve Nuriddin Amankul, söyleşinin sonunda firmalardan gelen soruları da cevapladı.
● Teknopark İzmir
“Teknopark İzmir Meetup” buluşmalarının ilki bilişim teknolojileri temasıyla başladı ● Buluşmalar, Teknopark İzmir’de yer alan girişimcilerin birbirlerini tanıması, İYTE’li akademisyenlerle bir araya gelmesi ve yeni iş birliklerine kapı aralanması amacıyla düzenleniyor.
Teknopark İzmir Genel Müdürü Prof. Dr. Metin Tanoğlu’nun ev sahipliğinde 01 Ağustos 2019’da düzenlenen etkinlikte, 14 Ar-Ge firmasının ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden (İYTE) 5 akademisyenin sunumları yer aldı.
Açılış konuşmasını yapan İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Baran, “Firmalarımızla bilim insanlarımızın, bilim ve Ar-Ge tabanlı bir ekosistemde, birbiriyle daha etkileşimli çalışması gerek. Bizlerin biraraya gelmesi, vizyonumuzu birleştirmemiz, girişimciliği tetikleyip başarı hikayelerimizi arttırmamız mümkün. Birbirimizi ne kadar iyi tanırsak birlikte iş yapma potansiyelimizi arttırabilir ve çoğaltabiliriz. Bu da hep birlikte büyümemiz anlamına geliyor” dedi.
● Balıkesir Teknokent
Yapımına geçen yıl başlanan Balıkesir Teknokent bu ay faaliyete geçecek ● Yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi’ndeki 9 bin 970 metrekarelik kapalı alanda inşa edilen Balıkesir Teknokent, ekim ayında hizmet vermeye başlayacak. Tesiste 69 ofis, konferans salonu, sosyal donatı ve restoran yer alıyor.
Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Doç. Dr. Murat Erhan Balcı, “Teknokentler, üniversite-sanayi iş birliğine uygun ortamlar oluşturmaktadır. Biz de Balıkesir Teknokent olarak bu durumu üst seviyelere ulaştırmak istiyoruz. Bu noktada üniversite ve sanayiyi bir araya getiren toplantılar düzenleyeceğiz. Üniversitemizde yer alan öğretim üyelerini firmalarla eşleştirme faaliyetleri düzenleyeceğiz. Balıkesir Üniversitesi son yıllarda gerçekleştirmiş olduğu başarılarla Türkiye’nin yükselen değeri olmuştur. Firmalarımızı üniversitemizle iş birliği yapmaları için Teknokentimize davet ediyoruz” dedi.
● Gazi Teknopark
Bilişimden biyoteknolojiye Ar-Ge projeleri Gazi Teknopark’ta yürütülüyor ● Gazi Teknopark, girişimcilere fikir aşamasından ihracata kadar her evrede katkıda bulunuyor.
Gazi Teknopark’ta, 106 firmanın yaklaşık bin personeli, 200’e yakın Ar-Ge projesini yürütüyor. Akademik bilginin katma değere dönüşmesi için gerekli üniversite-sanayi iş birliğinin ortaya koyulduğu Gazi Teknopark’ta, girişimciler fikir aşamasından ihracata kadar her aşamada destekleniyor.
Teknolojik ve yenilikçi iş fikrine sahip öğrenci, mezun ve akademisyenler, Gazi Teknopark’ın “BİGGAnahtar” programıyla TÜBİTAK’tan aldıkları 200 bin lira hibenin yanında, nitelikli eğitim ve danışmanlık hizmetine de ulaşabiliyor.
Söz konusu programla, 2017’den bu yana 42 girişimci toplam 7 milyon 100 bin lira hibe alarak şirketleşirken, Gazi Teknopark 2013’ten bu yana yürütülen programlarla bin 200’ün üzerinde girişimciye eğitim ve danışmanlık hizmeti sağladı.
● Çukurova Teknokent
Yatırımcılar için inovasyon merkezleri kurulacak ● Adana Çukurova Teknokent’in içinde olduğu yabancı ortaklı konsorsiyum, Adana, Mersin ve İzmir’de inovasyon merkezleri kuracak.
Çukurova Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Aydın, AB’nin, Türkiye’deki Suriyeliler için ayırdığı yaklaşık 3 milyar avro dolayında fon olduğunu söyledi.
Bu fondan karşılanmak üzere Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Adana, Mersin ve İzmir’de Türk ve Suriyeli yatırımcılar için inovasyon merkezi kurulmasına dönük ihale açıldığını anlatan Aydın, “Bu ihaleye bizim de yüzde 25 hissedarı olduğumuz bir konsorsiyum olarak teklif verdik. UNDP bizi tercih etti. 2020 yılı sonuna kadar bu merkezleri kurarak aktif hale getirmeyi planlıyoruz.” dedi.
Aydın, proje kapsamında merkez inşaatlarının yerel sanayi ve ticaret odaları tarafından yaptırılacağını, İzmir’de halihazırda bir binanın kullanılacağını, Adana ve Mersin’de ise arazi tahsislerinin yapıldığını söyledi.
● Erciyes Teknopark
Türk ekonomisine 30 milyon dolarlık ihracat geliri ● Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, bünyelerinde Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren 230 firma olduğunu, bu firmalarda da 1100’ün üzerinde nitelikli Ar-Ge personeli istihdam edildiğini söyledi. Kılıç, bugüne dek 1244 başarılı Ar-Ge projesinin bitirildiğini, bu projelerin toplam cirosunun 700 milyon lirayı bulduğunu ve üretilen katma değeri yüksek ürünlerden 30 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğini vurguladı.
Kılıç şöyle konuştu: “Halen 388 Ar-Ge projemiz devam ediyor. Erciyes Teknopark AŞ olarak 230 firmamızın 69’u akademik personel tarafından kurulmuş firmalar. Üniversite-sanayi iş birliğini başarılı bir şekilde uyguluyorlar. Kurulduğumuz günden bu yana 54 patent başvurusu yaptık. Bunların 7 tanesini devir ve lisanslama yoluyla ticarileştirdik. Bu aslında Türkiye ve dünya ortalamasının da üzerinde. Biz özellikle bu ticarileşmeyi başardığımız için çok gurur duyuyoruz.”
● Cumhuriyet Teknokent
Sivas Anadolu’nun yazılım üssü olma yolunda ● Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent bünyesinde yazılım programları üretilen Sivas, Anadolu’nun yazılım üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisinde faaliyet gösteren Teknokent, yazılım ağırlıklı olmak üzere çeşitli firmalarla iş birliği yapıyor.Yazılım firmaları, Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent iş birliğiyle İstanbul Havalimanı, ASELSAN, Merkez Bankası, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ve kraliyet muhafızlığı için yazılım programları üretiyor.
Cumhuriyet Teknokent Genel Müdürü Dr. Serdar Mercan, Sivas’ı yazılım konusunda “tematik teknopark” olacak şekilde aktif hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.