13. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’yi siber saldırı tehditlerinden koruyabilmek için Bakanlık olarak titiz bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.
Bu yılki temanın “Siber Güvenlik ve Güvenli Veri Paylaşımı” olduğu “13. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı”na video konferans yöntemiyle katılan Bakan Karaismailoğlu, data iletişim alanının büyük bir hızla geliştiğini ve bunu karşılayacak yatırım ve hamlelerin büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü aktardı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına doğru ilerlerken büyüme hedeflerini de bu doğrultuda yükselttiklerini aktaran Bakan Karaismailoğlu, “Bu hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için 3 ana başlıkta gelişme sağlamamız gerektiğini biliyoruz. Birinci başlığımız lojistik, ikinci başlığımız mobilite, üçüncü başlığımız ise dijitalleşme.” dedi.
Bilişim Sektörü %15 Büyüdü
Fiber hat uzunluğunun 404 bin kilometreyi aştığını ve bu yıl salgının da etkisiyle bilişim sektörünün yüzde 15 büyüdüğünü ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Sabit ve mobil genişbant internet kullanımında yüzde 50 artış oldu. Ses ve internet trafiklerinde de yüzde 50’ye varan artış yaşandı. Sabit geniş bant abone sayımız 15 milyon 300 bini geçti. Sabit altyapılarda fiber abone sayımız 3 milyon 500 bini aştı. 83 milyona ulaşan mobil abone sayısının yüzde 90’dan fazlası, son dört yılda 4.5G hizmetini kullanmaya başladı. Genişbantta abone sayısı 78 milyon 400 bine ulaştı.” açıklamasında bulundu.
Pandemi sürecinde, İletişim Platformu üzerinden Kovid-19 ile ilgili yayımlanan tehdit istihbarat raporuna da değinen Karaismailoğlu, “Bu süreçte, 42 zararlı yazılım incelemesi ve 569 zararlı yazılım bilgisi paylaşılmıştır. 814 zararlı dropper ve komuta kontrol merkezi engellenmiştir. Pandemi sürecindeki uzaktan çalışma ve erişim nedeniyle uzaktan yönetim servislerinin taranmasında 17 bin 250 zafiyet noktası tespit edilmiş ve gerekli önlemler alınmıştır” diyerek en çok saldırı alan sektörlerin başında elektronik haberleşme, kritik kamu kurumları, bilişim, sanayi, enerji ve eğitim olduğuna dikkat çekti.
2020’de Engellenen Siber Saldırı Sayısı 102 bini Geçti
Türkiye’yi hedef alan ve engellenen siber saldırıların sayısı ile ilgili bilgiler de veren Karaismailoğlu, “2018’de 73 bin iken, 2019’da 150 bine çıktı. 2020’de şu ana kadar gerçekleşen ve engellenen saldırı sayısı 102 bini aştı. Bakanlığa bağlı kuruluşlarla Türkiye’yi siber saldırı tehditlerinden koruyabilmek için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda 2013-2014 ve 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem planlarını hazırladık. 2020-2023 Strateji ve Eylem Planı için kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 67 kurumdan 127 temsilcinin katılımıyla 19 Şubat’ta Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı düzenledik.” şeklinde konuştu.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Global Siber Güvenlik Endeksinde, Türkiye’nin geçen yıl bir önceki yıla göre 23 basamak birden yükselerek, Dünyada 20. sıraya çıktığını dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasını “Siber güvenliğin sağlanmasında yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılmasına öncelik veriyoruz. Tamamen yerli ve milli kaynaklarla üretilen ‘Kasırga, Avcı ve Azad’ adlarındaki siber güvenlik uygulamaları da son derece başarılı durumda.” diyerek bitirdi.