Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında oyun, giyilebilir teknolojiler ve yeni nesil film sektörleri ekonomik kalkınma hedefiyle birleşiyor.
Tüm dünyada 2 trilyon doların üzerinde gelir yaratan ve 30 milyonun üzerinde istihdam sağlayan yaratıcı endüstrilerin özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerinin gelişimine büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında “Yaratıcı Endüstrilerin Ortaya Çıkışı ve Ekonominin Yenilikçi Teknolojilerle Dönüştürülmesi (ECITE)” projesi ile ODTÜ’de faaliyet gösterecek sektörel yaratıcı merkezler ve bünyesindeki faaliyetlerle; Yaratıcı endüstrilerin gelişmesinin ve bu alanda faaliyet gösteren KOBİ’ler ve girişimcilerin rekabetçiliğinin önünde engel teşkil eden, hedefe yönelik politikaların ve kurumsal yapıların yokluğu, iş yönetiminde finansal ve yönetsel becerilerin yetersizliği, sektör paydaşları ve akademik kurumlarla işbirliği zeminin zayıflığı ve projeler için yeterli kaynak oluşturulamaması gibi problemlerin aşılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Gerekli tüm donanım ve yazılımla güçlendirilecek bu merkezler aracılığıyla, özellikle film yapım, bilgisayar oyunları ve giyilebilir teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin, mikro işletmelerin ve girişimcilerin yenilikçi ve ileri teknolojilerle desteklenmesi öngörülüyor. Ayrıca, ODTÜ’de halihazırda faaliyet gösteren Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİSAM), Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM), Tasarım Fabrikası gibi alt merkezlerin hedef sektörlerin kullanımına sunulması planlanıyor.
Proje kapsamında, hedef sektörlerden merkez faydalanıcılar ürün geliştirme ve ticarileştirmeye yönelik danışmanlık hizmetleri alacak. Bununla birlikte, KOBİ’ler, mikro işletmeler, girişimciler ve freelancer’lara yönelik karma eğitim modülleri ve materyali geliştirilip katılımcılara online eğitimler verilecek ve faydalanıcıların katılacağı yüz yüze eğitim oturumları düzenlenecek. Ek olarak, merkez faydalanıcıları, yerli ve uluslararası müşteriler, çözüm ortakları, üniversiteler, sektör bileşenleri ve benzer nitelikte yaratıcılık merkezleri arasında profesyonel ve işbirliği ağları tesis etmeye yönelik, aralarında AB ülkelerine çalışma ziyaretlerinin, hedef grup buluşmalarının, tecrübe aktarımı atölyelerinin, matchmaking günlerinin olduğu çok sayıda etkinlik düzenlenecek. Ayrıca, ulusal ve uluslararası fuarlar, yazılım yarışmaları ve hızlandırma programlarına katılım sağlanacak.
ECITE projesi ve sektörel yaratıcı merkezin sağlayacağı işbirliği ortamı ile KOBİ ve girişimcilerin akademisyen ve araştırmacılarla bir araya gelerek hedef sektör ihtiyaçları doğrultusunda ve sonuca yönelik çalışmalar yoluyla yeni ürün ve hizmetler geliştirmelerine fayda sağlaması öngörülüyor. Ayrıca, bu zeminde üretilecek işbirliği ve yenilik kültürünün diğer yaratıcı sektörlerce benimsenmesi ve bu sayede, hem Ankara özelinde hem tüm Türkiye’de yaratıcı endüstrilerde yaratılan değerin artması, istihdam olanaklarının genişlemesi ve daha fazla yatırım yapılması bekleniyor.
Proje kapsamında 3 yaratıcı endüstri ürününün desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca, 22 KOBİ’nin satış ve ihracatını artırması ve desteklenen işletmelerde 42 yeni işin oluşturulması bekleniyor. Aynı proje kapsamında 14 yeni işletmenin kurulması hedefleniyor.