Baykar Savunma, AKINCI Prototip 2 İnsansız Hava Aracı’nın (AKINCI PT-2) Gelişmiş Sistem Tanımlama Testi’nin başarıyla geçtiğini duyurdu.
Baykar’ın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Bayraktar AKINCI TİHA uçmaya devam ediyor. Bugün AKINCI PT-2 ile Gelişmiş Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladık. Başarıyla tamamlanan her test AKINCI’yı göreve bir adım daha yaklaştırıyor. Semalarımızda hür ve özgür” ifadeleri yer aldı.
Baykar’ın insansız hava aracı geliştirmedeki tecrübe ve teknolojisiyle geliştirilen, Türkiye’yi dünyada bu sınıfta insansız hava aracı geliştiren ilk 3 ülkeden biri yapacak olan AKINCI TİHA’nın yeni test görüntülerini Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar da Twitter hesabından takipçileri ile paylaştı.
Selçuk Bayraktar, AKINCI PT-2’nin iniş kalkış ve uçuş görüntülerini içeren videoyu “Yeni bir sabah… Yine bir test uçuşu… AKINCI PT-2. O belki alıştı ama bizde heyecan, adrenalin, stres hala ilk günkü gibi… Kafamızın arkasında dönen şarkı. ‘Uçsan olmuyor, uçmasan olmaz…’ Semalarımızda hür ve özgür… Milli Teknoloji Hamlesi” mesajı ile duyurdu.
24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan AKINCI TİHA, 400 kilogram dahili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam bin 350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle ön plana çıkıyor.
5 bin 500 kilogram kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 2 adet 450 HP gücünde turboprop motor ile gökyüzüne yükseliyor.
Bayraktar AKINCI TİHA aynı zamanda 2×750 HP ve TEI tarafından yerli imkanlarla geliştirilen 2×240 HP güç üreten motorlar için farklı konfigürasyonlarla da uçabilecek şekilde tasarlandı.
İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek
EO/IR kamera, AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) haberleşme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı, gelişmiş yapay zeka özelliklerine de sahip olacak. Bünyesinde bulunduracağı 6 adet yapay zeka bilgisayarı vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek.
Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak.
Gelişmiş yapay zeka sistemi elde ettiği verileri işleyerek karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara hedeflerini tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi Bayraktar AKINCI’nın daha etkin kullanımını sağlayacak.
Kaynak: aa.com.tr, haberler.com