“İlimiz sanayi ve teknoloji alanlarındaki öncülüğüne önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Birçok konudaki güçlü altyapımızdan dolayı yatırımcılar açısından cazip bir bölge konumundayız. Kuzey ve Güney Marmara yolları, yeni açılan limanlarla birlikte lojistik önemimiz daha da artacak.”
“Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğini artırmak için elimizden gelen bütün gayreti sergiliyoruz. Bu yolla, katma değeri yüksek ürünler elde ederek cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmak en önemli amacımız.”
Kocaeli… Türkiye kimya sanayiindeki payı yüzde 27… Araç üretimindeki payı yüzde 40,7… Metal sanayiindeki payı yüzde 19,7… Sanayi sicil envanterine göre 3 bin 237 işletmesi, 218 bin 275 çalışanı bulunuyor…. İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren 82 sanayi kuruluşu İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan “İlk 500” arasında yer alıyor… Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, 25 milyar dolarlık pazar hacmini elinde tutan “endüstrimizin amiral gemisi”ni GasteArge‘ye anlattı…
Mehmet Yücel
■ Kocaeli “endüstrinin kalbi” olarak biliniyor. “Kocaeli ve sanayi” dediğimizde neleri anlıyoruz?
Kocaeli’nin endüstrinin kalbi olması, ilimizin hem imalat sanayi hem de ticaret yolları açısından kritik bir konumda bulunmasından kaynaklanıyor. Buna bağlı olarak teknolojinin sürekli gelişim göstermesine öncülük ettiğimiz alanlar da ilimizi öne çıkartan temel özelliklerimizden. Kocaeli, Türkiye imalat sanayinde yüzde 13 pay sahibi. Kocaeli’nin erişilebilir pazar büyüklüğü, bu pazara yakınlığı, güçlü ve bütünleşmiş ulaşım altyapısı, yatırım sürecinde yatırımcının göz önünde bulundurduğu tercih özelliklerinden.
Sektörlere göre baktığımızda, ülkemizdeki kimya sanayiinin yüzde 27’sini üretmekte, araç üretiminin yüzde 40,7’sini karşılamakta, metal sanayiinde yüzde 19,7 pay almakta olduğumuz görülecektir. İl sınırlarımız içerisinde faaliyet gösteren 82 sanayi kuruluşumuz İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan “İlk 500” arasında yer alıyor. Sanayi sicil envanterine göre 3 bin 237 işletmemiz içinde 218 bin 275 çalışanımız mevcut. 2018 yılı sonu itibariyle 3237 Sanayi Sicil Belgesi olan işletmemiz bulunuyor. 25 milyar dolarlık bir pazar hacmini elimizde tutuyoruz. Bu rakamlara bakarak Kocaeli’nin endüstrimizin amiral gemisi olduğunu söylemeliyiz.
Bilişim Vadisi gibi prestiji yüksek, büyük ölçekli yatımların ilimizde gerçekleştiriliyor olması… KOÜ Teknopark, Tübitak Marmara Teknokent, GOSB Teknopark, kurulum aşamasındaki GTÜ Teknopark gibi Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin varlığı, teknoloji ekosistemimizi güçlendirecek ve doğrudan ülkemizin gelişimine katkıda bulunacaktır.
ÖRNEK POZİSYONDAYIZ
■ İl ekonomisinin temel unsurları neler?
Kocaeli ekonomisinin temel unsurları sanayi, ticaret, hizmet ve turizm sektörlerinden oluşuyor. Sanayi alanında uluslararası alanda örnek olabilecek bir ihtisaslaşma görülmektedir. İlimizdeki OSB’lerin yapılaşması ve üretime dönük çalışmaları Türkiye’de ve yurt dışında örnek pozisyona gelmiştir. Hatta ülkemizdeki tecrübelerin yurt dışına taşınması düşüncesiyle projeler planlanmaktadır. İlimizde faaliyette olan üç ayrı OSB’nin ABD, Bulgaristan ve Kazakistan’da OSB kurma girişimleri bulunuyor.
Sanayimizin gittikçe artan bir ivmeyle gelişmesi ve ihracat temelimizin üretim odaklı olmasının ardında Ar-Ge faaliyetlerimiz yer alıyor. İl Müdürlüğümüz ve paydaş kurumlarla yürüttüğümüz yoğun çalışmalar sonucu 135 adet Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, firmalarımız tarafından kurulmuş durumda. İstanbul’dan sonra en fazla Ar-Ge merkezinin ilimizde bulunması, Ar-Ge potansiyelimizi gösteriyor. Bünyesinde ilk teknoparkı kuran OSB de yine ilimizde bulunuyor. GOSB Teknopark, ilk OSB teknoparkı.
■ 2018 Kocaeli sanayisi için nasıl bir yıl oldu?
Hayli hareketli bir yıl olduğunu sevinerek söylemeliyiz. Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısındaki büyük artışı gözlemleyebiliyoruz. Bakanlığımızca, sanayici ve girişimcilerimiz için yürürlüğe sokulan teşvik paketleri de bereketli bir yıl geçirmemizi sağladı.
YERLİLEŞME VE MİLLİLEŞME
■ 2019 hedefleriniz neler?
Sanayicilerimizin üretimlerine yüksek katma değerli ürünlerle devam etmeleri için kamu kurumu olarak verdiğimiz destekleri artırmak birinci amacımız. Tabi ki, Bakanlığımızın bu yıl üzerinde hassasiyetle durduğu yerlileşme ve millileşme konularına ağırlık vereceğiz. Bu kapsamda, ilimizde bazı sektörlerde ithalat bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar planlamış bulunuyoruz.
Koordinatörlüğü yaptığımız “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu”nun 2018 yılı içerisinde yaptığımız ziyaretlerinde belli olgunluğa eriştiğini gördüğümüz sektörlerde, yıl içerisinde sektörel temalı işbirliği toplantıları planladık. İlimizde Ar-Ge potansiyelini artırmak ve KÜSİ ekosistemini güçlendirerek kurumsallaştırmayı hızlandırmak amaçlarımız arasında yer alıyor.
NİTELİKLİ ARA ELEMAN SORUNU
■ Sanayi anlamında Kocaeli’nin en önemli sorunu nedir? Çözümü için yapılan çalışmalar neler?
Nitelikli ara eleman bulmak. Bu, ilimiz sanayisi için çok önemli bir sorun. Çözümü için özellikle meslek yüksekokulları temsilcileriyle sanayicilerimizi belli periyotlarla bir araya getirip görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayacak etkinlikler planlamaktayız. OSB’lerde meslek yüksekokulu kurma ve eşleştirme çalışmaları Bakanlığımızın mevcut sorunu çözmeye yönelik çalışmaları arasında yer alıyor. Bu hususta Kocaeli Üniversitesi’nin de çalışmaları bulunuyor.
KOBİ’LERİN ROLÜ ÖNEMLİ
■ Kentte, Türkiye ekonomisinin dev firmalarının yanı sıra önemli sayıda KOBİ var. Aralarındaki münasebetleri, iş birliği imkanlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
KOBİ’ler, değişen piyasa koşullarına hızlı uyum yetenekleri, esnek üretim yapıları, bölgeler arasında dengeli büyüme, işsizliğin azaltılması ve yeni iş alanları açılmasındaki katkıları gibi bir dizi olumlu özellikleri nedeniyle, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasının temel taşları.
Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,77’sini oluşturan KOBİ’ler, toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam katma değerin yüzde 55’ini, toplam satışların yüzde 65,5’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini, toplam ihracatın yüzde 60,1’ini, toplam kredilerin ise yüzde 24’ünü gerçekleştiriyor. Bu rakamlar, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisindeki önemli rolünü açıkça gösteriyor.
Bu önemli özelliklerinin yanı sıra, KOBİ’lerin yaşadıkları ve çözmeleri gereken birtakım sorunları da var. KOBİ’lerin öncelikli sorunu, özkaynak yetersizliği ve kredi teminindeki güçlüklerden doğan finansal sorunlardır. Yapısal, yönetim, üretim ve yeni teknolojilere uyum sorunları, düşük kapasiteyle çalışma, tedarik ve stoklama, bilgi desteği ve teknik yardım, pazarlama ve rekabet, yeni yatırım yapamama, Gümrük Birliği’ne uyum gibi sorunlar da, KOBİ’lerin yaşadığı ya da yaşaması muhtemel diğer problemleri oluşturmaktadır.
KOBİ’lerin Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlardan beklentileri, yatırım finansmanı, kredi, teşvik ve hibeler, yapı, bina, inşaat, danışmanlık, mentorluk, ürünün satılacağı pazar, müşteri bulma şeklinde. Bahsi geçen sorunlarla ilgili KOBİ’lerle, KOSGEB, MARKA ve diğer paydaş kurum ve finansman destek kuruluşlarıyla toplantılar düzenlemekteyiz. KSS ve OSB’lerde yaptığımız toplantılarla söz konusu sorunlar ve bunların dışında KOBİ’lerin yaşadığı sorunlar üzerinde çözüm politikaları geliştirmeye çalışıyoruz. Bakanlığımızca KOBİ’ler için her yıl yeni hibe ve teşvik programları açılıyor. Finansman ve uzman görüşü olarak insan kaynağı hizmeti desteği, KOBİ’lerimize hem tarafımızdan hem de diğer paydaşlarımızca veriliyor.
LOJİSTİK ÖNEMİMİZ DAHA DA ARTACAK
■ Sanayi ve teknoloji vizyonu açısından değerlendirirsek, Kocaeli’yi gelecekte neler bekliyor?
Bakanlığımız, ülkemizin dünyanın önde gelen ekonomileri arasına girmesinin yolunun Ar-Ge’den geçtiği bilinciyle hareket ederek strateji ve politikalarımızı ona göre belirliyor. İmalat sanayinin yoğun olduğu ilimizde, Ar-Ge potansiyeli ülkemiz ortalamasının çok üstünde. İlimiz sanayi ve teknoloji alanlarındaki öncülüğüne önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bu, gerek İstanbul’a yakınlığımızdan, gerekse kaynaklara ve hammaddeye ulaşım imkânlarının kolaylığından kaynaklanıyor. Ürünlerimiz hedef pazarlara hava, kara ve deniz yolu aracılığı ile kolayca nakledilebiliyor. Ayrıca birçok konudaki güçlü altyapımızdan dolayı yatırımcılar açısından hâlâ cazip bir bölge konumundayız. Kuzey ve Güney Marmara yolları, yeni açılan limanlarla birlikte lojistik önemimiz daha da artacak.
■ Son olarak, özellikle vurgulamak istediğiniz bir mesajınız var mı?
Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğini artırmak için elimizden gelen bütün gayreti sergiliyoruz. Bu yolla katma değeri yüksek ürünler elde ederek cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmak en önemli amacımız.

The Review
Apple iPhone 9
A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine.
PROS
- Good low light camera
- Water resistant
- Double the internal capacity
CONS
- Lacks clear upgrades
- Same design used for last three phones
- Battery life unimpressive